چگونه مشکل خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر را رفع کنیم؟

به گزارش عینک آفتابی، آیا لپ تاپ یا کامپیوتر ویندوزی شما به طور ناگهانی خاموش می گردد؟ مشکلاتی مانند باتری معیوب لپ تاپ، شل شدن کابل برق، گرم شدن بیش از حد، تنظیمات نادرست برق، درایورهای قدیمی یا قطعات معیوب رایانه شخصی می توانند باعث این خاموشی ها شوند. اگر از این مشکل خسته شده اید، راهکار های زیر را امتحان کنید.

چگونه مشکل خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر را رفع کنیم؟

برای کامپیوتر دسکتاپ، این موارد را آنالیز کنید

برخلاف لپ تاپ که از باتری برای تأمین انرژی استفاده می نماید، کامپیوتر دسکتاپ برای روشن ماندن به اتصال دائمی به یک منبع تغذیه خارجی وابسته است. اگر کابل برق به درستی به رایانه یا پریز متصل نباشد، حتی یک لرزش کوچک می تواند جریان برق را قطع کند و منجر به خاموشی گردد. بنابراین، مطمئن شوید که کابل برق از هر دو طرف به طور ایمن وصل شده باشد.

بعلاوه، هرگونه علائم آسیب را روی کابل برق آنالیز کنید و برای از بین بردن مسائل احتمالی مربوط به پریز، کابل برق را به یک پریز برق دیگر وصل کنید. اگر از یک UPS برای مدیریت قطعی برق استفاده می کنید، از سالم بودن آن و تأمین برق پایدار اطمینان حاصل کنید. در نهایت، اگر پردازنده مرکزی (CPU) سیستم خود را اورکلاک (Overclock) نموده اید، آن را غیرفعال کنید، زیرا اورکلاک می تواند منجر به مسائل مشابه گردد.

آنالیز مسائل باتری

اگر لپ تاپ شما به طور ناگهانی خاموش می گردد، ابتدا مطمئن شوید که مشکل از باتری معیوب نیست. برای آنالیز این موضوع، باتری را از لپ تاپ خود خارج کنید، شارژر اصلی را به پریز برق وصل کنید و لپ تاپ را به طور مستقیم به وسیله برق شهری روشن کنید. اگر مشکل در هنگام استفاده از برق مستقیم رخ نداد، احتمالاً باتری معیوب است.

با این حال، اگر حتی زمانی که لپ تاپ به طور مستقیم به برق وصل است با مشکل مشابهی روبرو هستید، مشکل از باتری نیست. در این صورت، می توانید بعضی از راهکار های دیگر را امتحان کنید.

از داغ نشدن کامپیوتر مطمئن شوید

اگر کامپیوتر شما تنها زمانی که بیش از حد داغ می نماید خاموش می گردد، به احتمال زیاد گرما عامل اصلی این مشکل است. این اتفاق به خاطر وجود یک مکانیزم محافظتی در کامپیوتر رخ می دهد تا از آسیب رسیدن به قطعات سخت افزاری جلوگیری گردد. برای اطمینان از اینکه گرما عامل مشکل است، کارهای سبکی را اجرا کنید که باعث داغ شدن بیش از حد نمی شوند. اگر کامپیوتر شما در اجرای کارهایی که از منابع زیادی استفاده نمی نمایند مسئله ای ندارد، اما در اجرای برنامه های پرمصرف (مانند نرم افزارهای ویرایش عکس یا ویدیو، بازی ها و غیره) دچار مشکل و خاموشی می گردد، گرما می تواند عامل اصلی باشد. شما می توانید با استفاده از تسک منیجر ببینید کدام برنامه در حال استفاده از منابع سیستمی است.

اگر به نظر می رسد گرمای بیش از حد دلیل اصلی باشد، اقدامات ساده ای برای نگه داشتن دمای لپ تاپ شما در سطح مطمئن وجود دارد. با انجام این کار، می توانید از تکرار مشکل جلوگیری کنید. اگر از کامپیوتر دسکتاپ استفاده می کنید، مطمئن شوید که همه فن های شما در حال کار هستند و کمی وقت بگذارید تا کامپیوتر خود را به طور کامل تمیز کنید.

غیرفعال کردن Fast Startup

Fast Startup یک ویژگی مفید در ویندوز است که سرعت بوت شدن دستگاه را افزایش می دهد. با این حال، این ویژگی می تواند به مسائلی مانند عدم نصب آپدیت های سیستم، عدم دسترسی به تنظیمات BIOS یا UEFI و گاه خاموش شدن های ناگهانی کامپیوتر نیز منجر گردد. در صورت بروز خاموشی های تصادفی، برای رد کردن Fast Startup به عنوان عامل اصلی مشکل، باید آن را به طور موقت غیرفعال کنید.

برای انجام این کار:

عبارت Control Panel را در نوار جستجوی ویندوز تایپ نموده و آن را باز کنید. به مسیر Hardware and Sound > Power Options بروید و Choose What the Power Button Does را از سمت چپ انتخاب کنید. علامت تیک کنار Turn on Fast Startup (Recommended) را بردارید و روی Save Changes کلیک کنید.

اگر با غیرفعال کردن این ویژگی مشکل حل نشد، آن را دوباره فعال کنید و مراحل عیب یابی دیگر را امتحان کنید.

پاور کامپیوتر را آنالیز کنید

در صورتی که توان منبع تغذیه (PSU) برای تأمین احتیاج قطعات سیستم شما کافی نباشد، ممکن است همین موضوع باعث خاموش شدن های ناگهانی کامپیوتر گردد. برای آنالیز این موضوع، با استناد به مشخصات قطعات نصب شده، میزان مصرف برق (وات) رایانه خود را محاسبه کنید. اگر این توان مورد احتیاج کمتر از توان PSU شما باشد، مسئله ای وجود ندارد. اما اگر از ظرفیت PSU شما فراتر برود، احتیاج به ارتقاء واحد منبع تغذیه دارید.

اگر به صورت تئوری، پاور شما قادر به تأمین برق مورد احتیاج است، آن را تست کنید تا ببینید آیا مشکل سخت افزاری ندارد. این کار را می توانید با انجام تست جامپر انجام دهید. اگر PSU به درستی کار نمی نماید، باید آن را تعویض کنید.

از سالم بودن رم و حافظه داخلی مطمئن شوید

شبیه به یک منبع تغذیه (PSU) ضعیف یا معیوب، رم (RAM) خراب نیز می تواند باعث خاموش شدن های ناگهانی سیستم گردد. برای آنالیز اینکه آیا رم شما به درستی کار می نماید، دو راه پیش روی خود دارید: می توانید از ابزار عیب یاب حافظه داخلی ویندوز (Windows Memory Diagnostic) بهره ببرید یا یک ابزار ساده تر به نام MemTest86 را امتحان کنید که راحت تر مسائل رم شما را پیدا می نماید.

بعلاوه، اگر درایو ذخیره سازی که سیستم عامل شما روی آن قرار گرفته است، خراب باشد، می تواند همین مشکل را ایجاد کند. بنابراین، برای آنالیز سلامت آن و اطمینان از کارکرد صحیح، یک تست S.M.A.R.T. اجرا کنید. در صورت خرابی رم یا درایو ذخیره سازی، راه عملی برای تعمیر آن ها وجود ندارد، بنابراین مجبور به جایگزینی آن ها خواهید بود.

آپدیت کردن درایورها

درایورهای خراب نیز می توانند باعث خاموش شدن های ناگهانی کامپیوتر شوند. برای رد این احتمال، عبارت Device Manager را در جستجوی ویندوز تایپ نموده و آن را باز کنید. اگر علامت هشدار یا علامت تعجب در کنار یک درایور مشاهده کردید، نشان می دهد که آن درایور قدیمی یا خراب شده است. بنابراین، باید آن را به روزرسانی یا به طور کامل دوباره نصب کنید.

برای انجام این کار، درایورها را از وب سایت سازنده قطعه سخت افزاری مربوطه دانلود کنید. اگر درایور به صورت یک فایل اجرایی (.exe) ارائه شده است، به سادگی آن را اجرا کنید تا نصب گردد. در غیر این صورت، درایور را به صورت دستی به وسیله Device Manager به روزرسانی کنید. روی درایور مورد نظر راست کلیک نموده و به روزرسانی درایور (Update Driver) را انتخاب کنید. سپس، روی جستجو در کامپیوتر من برای درایورها (Browse My Computer for Drivers) کلیک نموده و فایل درایور دانلود شده را از پوشه دانلودها (Downloads) انتخاب کنید.

حتماً درایورهای کارت گرافیک، باتری، درایوهای دیسک، پردازنده، کنترلرهای USB و سایر اجزای نرم افزاری را به روزرسانی کنید، حتی اگر علامت هشداری در کنار آن ها وجود ندارد. بعلاوه ممکن است بتوانید پیغام خطایی را در بخش Event Viewer پیدا کنید که به شما در شناسایی درایور (یا سخت افزار) مشکل دار یاری کند.

تغییر تنظیمات باتری

اگر راهکار های ذکر شده مشکل را رفع نکردند، تنظیمات باتری، به خصوص تنظیم عملکرد در زمان کمبود شارژ باتری را دو مرتبه آنالیز کنید تا از پیکربندی صحیح آنها مطمئن شوید. برای این کار ابتدا راهی کنترل پنل شوید و سپس به Hardware and Sound > Power Options سر بزنید و در نهایت روی Change Plan Settings کلیک کنید. حالا باید روی Change Advanced Power Settings کلیک کنید.

در قسمت Battery > Low Battery Action گزینه Do Nothing را انتخاب کنید. در نهایت روی Apply و سپس OK کلیک کنید.

اگر با وجود امتحان کردن راهکار های پیشنهادی مشکل همچنان ادامه دارد یا در انجام مراحل ذکر شده شک دارید، می توانید برای حل مشکل از یک متخصص یاری بگیرید.

منبع: HowToGeek

منبع: دیجیکالا مگ

به "چگونه مشکل خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر را رفع کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چگونه مشکل خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر را رفع کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید