بزرگترین تولیدکنندگان سویا در دنیا کدامند؟
به گزارش عینک آفتابی، سویا یکی از مهم ترین محصولات غذایی دنیا به شمار می رود که سال ها است در آسیا کشت می گردد. در این مقاله سعی داریم شما را با 10 کشور برتر تولیدکننده سویا در سطح دنیا آشنا کنیم. با خبرنگاران همراه باشید.
سویا هزاران سال است که در شهرهای آسیایی کشت می گردد و امروزه یکی از مهم ترین محصولات غذایی جهان نیز به شمار می رود. اَشکال مصرفی این گیاه مفید عبارتند از: دانه سویا، روغن، سبزیجات و یا حتی سوخت که همگی بستگی به نوع احتیاج شما دارد. سویا از جمله معدود گیاهانی است که تمامی آمینو اسیدها را در پروتئین خود دارد و به همین دلیل از آن با عنوان پروتئین کامل یاد می گردد.
ارزش غذایی سویا با گوشت، محصولات لبنی و تخم مرغ برابری می نماید. از جمله محصولات مهمی که از سویا به دست می آید می توان به مکمل های پروتئینی (مورد استفاده ورزشکاران)، پروتئین گیاهی ترکیبی، روغن گیاهی سویا، دانه سبز سویا (مانند لوبیا سبز یا نخود فرهنگی)، سویای خشک، علوفه حیوانات دامی، آرد بدون گلوتن، ناتو (نوعی غذا)، تمپه (نوعی غذا)، توفو (خمیر سویا)، شیر سویا، پنیر و کشک سویا و بسیاری دیگر اشاره نمود. با وجود این که سویا برای اولین بار در آسیا یافت شد، امروزه 7 کشور از 10 فراوری نماینده برتر سویا در قاره آمریکا هستند. طبق مطالعات، محصولاتی که از سویا به دست می آید، در کاهش خطر ابتلا به بیماری های خاص، نظیر ناراحتی های قلبی و بعضی سرطان ها مؤثر واقع می شوند. البته بسیاری از افراد نیز به این گیاه سرشار از پروتئین، حساسیت دارند. اجازه دهید در ادامه، با برترین کشورهای فراورینماینده سویا آشنا شویم.
10. اوروگوئه (3.2 میلیون تن در سال)
مزارع کشاورزی سویا، بیش از 60٪ زمین های قابل کشت اوروگوئه را فرا گرفته و فراوری گیاه سویا در این کشور طی سال های اخیر، رو به افزایش بوده است. طبق اطلاعاتی که از وزرات کشاورزی اوروگوئه منتشر شده، این کشور طی فصول کشاورزی سال های 2012 و 2013، چیزی در حدود 2.76 میلیون تن سویا فراوری کرد. این میزان در سال های 2013 و 2014 به 3.2 میلیون تن افزایش یافت. بر اساس اطلاعاتی که از دانشگاه MIT منتشر شده، صادرات سویا در سال 2013، مبلغی به میزان 1.89 میلیارد دلار عاید کشور اوروگوئه نموده است. این مقدار رشد بالا، به استفاده از بذر باکیفیت در مزارع و نیز شرایط مساعد داخل این کشور نسبت داده می گردد. در ابتدا، بذرهایی که کشاورزان اهل اوروگوئه در مزارع استفاده می کردند، از مناطق دیگر آورده می شد. اما امروز، تقریباً 100٪ بذرهای سویای این کشور، با استفاده از بیوتکنولوژی مدرن (فناوری زیستی) و با تغییر در ساختار ژنتیکی آن ها کاشته می شوند.
9. بولیوی (3.3 میلیون تن در سال)
سویا از جمله مهم ترین و با ارزش ترین محصولات کشاورزی فراوری شده در بولیوی است که عمدتاً در ناحیه سانتا کروز این کشور فراوری می گردد. طبق گزارش وزارت کشاورزی آمریکا، فراوری سویا در بولیوی، 3٪ از فراوری ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می دهد که 45 هزار فرصت شغلی به طور مستقیم و 65 هزار فرصت شغلی به طور غیرمستقیم ایجاد نموده است. حدوداً 14 هزار فراورینماینده سویا در بولیوی وجود دارد. میزان فراوری سویا، بسته به نوع تکنیک کشاورزی اتخاذ شده و شرایط آب و هوا و نیز خاک می تواند بین 1.8 تا 2.3 تن در هر هکتار متغیر باشد. در سال 2014، بر اساس اطلاعات سازمان فائو، بولیوی 3.2 میلیون تن سویا فراوری کرد اما طبق گزارشاتی که از وزرات کشاورزی آمریکا در سال 2015 منتشر شد، میزان فراوری سویای این کشور به 3.1 میلیون تن کاهش یافت. این موضوع به دلیل وجود خشکسالی بود که تقریباً 12٪ از زمین های کشت سویای بولیوی را تحت تأثیر قرار داد. در سال 2013، سویا سومین محصول صادراتی بولیوی لقب گرفت که مبلغی به میزان 620 میلیون دلار عاید این کشور کرد.
8. اوکراین (3.9 میلیون تن در سال)
اوکراین بزرگترین فراورینماینده ی سویا در اروپا و هشتمین فراورینماینده بزرگ جهان به شمار می رود. نیمی از سویای فراوری شده در این کشور، صادر می گردد. فراوری سالانه سویا در اوکراین، طی سال های اخیر روند رو به رشدی داشته است. این کشور در فصول کشاورزی سال های 2013 و 2014، حدوداً 2.774 میلیون تن سویا فراوری کرد که در سال های 2014 و 2015 با افزایشی نسبی همراه شده و به 3.9 میلیون تن رسید. به دلیل افزایش تقاضا برای روغن هسته سویا، مزارع کشت این گیاه طی سال های اخیر در اوکراین بسیار بیشتر شده است. اوکراین در سال 2000، سویای خود را در مزارعی به وسعت 65 هزار هکتار کشت می کرد که این میزان در سال 2015 به 2.1 میلیون هکتار رسیده است.
7. کانادا (6 میلیون تن در سال)
بر اساس اطلاعاتی که از سازمان کشاورزی کانادا منتشر شده، صادرات سالانه سویای این کشور، سودی به مبلغ بیش از یک میلیارد دلار نصیبشان می نماید. طی سال های اخیر، فراوری سالانه سویا در کانادا، افزایش چشمگیری داشته است. کانادا در سال 2014، حدوداً 6 میلیون تن سویا فراوری کرد که خود افزایشی 12.9 درصدی نسبت به سال 2013 نشان می دهد. طی همین دوره، زمین های زراعی مختص سویا نیز تا 5.5 میلیون هکتار بیشتر شد. 70٪ از سویای کانادا در استان های کبک و انتاریو کشت می شوند. تقریباً دو سوم سویای کانادا، چه خام و چه فرآوری شده، به کشورهای ژاپن، هلند، مناطق جنوب شرقی آسیا، آمریکا، اروپا و خاورمیانه صادر می گردد.
6. پاراگوئه (10 میلیون تن در سال)
پاراگوئه 3٪ از سویای کل جهان را فراوری می نماید. طی سال های اخیر، با افزایش زمین های زراعی مخصوص سویا، فراوری این گیاه نیز در پاراگوئه افزایش یافته است. طبق گفته وزارت کشاورزی آمریکا، طی دو دهه گذشته، زمین های کشت سویا در پاراگوئه سالانه با نرخ ثابت 6٪ بیشتر شده است. در حال حاضر، بیش از 3.1 میلیون هکتار زمین برای کشت سویا در پاراگوئه وجود دارد. طبق برآوردها، مزارع سویای پاراگوئه در 5 الی 10 سال آینده، تا 4 میلیون هکتار افزایش خواهد یافت. سویای پاراگوئه به کشورهای اتحادیه اروپا، روسیه، مصر، ترکیه، مکزیک و برزیل صادر می گردد که معمولاً از اوروگوئه و آرژانتین عبور می نماید. بر اساس گزارشات دانشگاه MIT، سویا برترین کالای صادراتی پاراگوئه در سال 2013 بوده که مبلغی به میزان 2.41 میلیارد دلار عاید این کشور نموده است.
5. هند (10.5 میلیون تن در سال)
بر اساس اطلاعات منتشر شده از سازمان Statista، هند دومین فراورینماینده بزرگ سویا در آسیا است که فراوری 3.95 درصد از سویای کل جهان را نیز بر عهده دارد. طی فصول کشاورزی سال های 2005-2004 تا 2013-2012، فراوری سویای هند با رشد ترکیبی 9.6 درصدی همراه بوده است. میزان فراوری سالانه سویا برای فصول کشاورزی سال های 2015-2014 بین 9.5 تا 12.2 میلیون تن متغیر بوده است. ایالت های مهاراشترا و مادیه پرادش ، 89٪ از سویای هند را فراوری می نمایند. باقی سویای فراوریی این کشور در ایالت های راجستان، آندرا پرادش ، کارناتاکا، چتیسگر و گجرات کشت می گردد. در سال 2013، صادرات فرآورده های غذایی سویا چیزی در حدود 2.7 میلیارد دلار عاید اقتصاد هند کرد. این کشور برای پاسخگویی به تقاضای بسیار بالای سویا، اقدام به فراوری بیش از پیش این گیاه ارزشمند با استفاده از فناوری های روز نموده است.
4. چین (12.2 میلیون تن در سال)
چین 4٪ از سویای کل جهان را فراوری می نماید. بیشتر سویای فراوریی چین، در استان هایلون ژیانگ این کشور که نزدیک مرز روسیه است، کشت می گردد. طبق گفته سازمان کشاورزی هایلون ژیانگ ، بیش از 235 میلیون هکتار زمین برای کشت سویا در این استان وجود دارد. با این حال، چین مجبور است مقدار زیادی سویا برای پاسخگویی به احتیاجهای خود وارد کند. چین با 60٪ واردات سویا در سطح جهان، بزرگترین وارد نماینده سویای جهان محسوب می گردد. قیمت سویای بسیاری از مناطق در بازار جهانی، بنا به تقاضای چین تنظیم می گردد. طبق گزارش وزارت کشاورزی آمریکا، طی شش فصل کشاورزی اخیر منتهی به سال های 2015-2014، میزان فراوری سالانه سویای چین بین 12.2 میلیون تن تا بیش از 15.08 میلیون تن، متغیر بوده است.
3. آرژانتین (53.4 میلیون تن در سال)
آرژانتین بیش از 20.3 میلیون هکتار زمین زراعی مختص کشت سویا دارد. بیشترین میزان سویای فراوریی آرژانتین، در شهرهای بوینوس آیرس، کردوبا و سانتا فی کشت می گردد. این کشور 18٪ از سویای کل جهان را فراوری می نماید. آرژانتین تنها 7٪ از سویای خام جهان را صادر می نماید ولی بزرگترین صادرنماینده روغن سویا و فرآورده های آن در جهان است. طبق اطلاعات به دست آمده از دانشگاه MIT، فرآورده های غذایی سویای آرژانتین، بزرگترین کالای صادراتی این کشور در سال 2013 بوده است که سودی معادل 10.7 میلیارد دلار نصیب آرژانتین کرد. در چهار فصل کشاورزی گذشته تا سال های 2015-2014، فراوری سالانه سویای آرژانتین بین 40.1 میلیون تا 56 میلیون تن متغیر بوده است.
2. برزیل (86.8 میلیون تن در سال)
برزیل دومین فراورینماینده بزرگ سویا در جهان است. این کشور 30٪ از کل سویای جهان را نیز فراوری می نماید. برزیل بیش از 29 میلیون هکتار زمین برای کشت سویا اختصاص داده است. طبق اطلاعات وزارت کشاورزی آمریکا، فراوری سویا در برزیل، طی 4 فصل کشاورزی گذشته تا سال های 2015-2014، با رشدی ثابت همراه بوده است. میزان فراوری سالانه سویا طی همین دوره، بین 66.5 تا 94.5 میلیون تن متغیر بوده است. در سال 2013، کشور برزیل از صادرات سویا 23 میلیارد دلار سود کرد. سویایی که در برزیل کشت می گردد دارای ارزش غذایی و نیز پروتئین بیشتری نسبت به سویای سایر نقاط جهان است که قیمت بیشتر آن در بازارهای جهانی را نیز توجیه می نماید. برزیل همچنین مقدار زیادی سویای طبیعی و غیر ژنتیکی نیز فراوری می نماید که متعاقباً قیمت بالاتری از سویای ژنتیکی خواهد داشت.
1. آمریکا (108 میلیون تن در سال)
طبق اطلاعاتی که از وزارت کشاورزی آمریکا به دست آمده، روغن سویا بیشتر روغن تهیه شده در آمریکا است که 90٪ از روغن فراوری شده در کشور را تشکیل می دهد. این نوع روغن کالای کشاورزی محسوب می گردد که در میان روغن های کانولا، آفتابگردان و گیاه کتان، بیشترین میزان فراوری در آمریکا را دارد. آمریکا 34٪ از سویای کل جهان را فراوری می نماید. این کشور همچنین با 42٪ سهم در بازار جهانی، بزرگترین صادرنماینده سویای جهان نیز محسوب می گردد. حدوداً 34.4 میلیون هکتار زمین برای کشت سویا در آمریکا وجود دارد. به طور متوسط، ایالت های کنتاکی، مینه سوتا، اوهایو، پنسیلوانیا و ویسکانسین بزرگترین زمین های زراعی سویای آمریکا را دارند.
در این میان، ایالت های ایلینوی، آیوا، ایندیانا، مینه سوتا و نبراسکا بیشترین فراوری سویای کشور را بر عهده دارند. برخلاف دیگر کشورهای جهان، قیمت گذاری سویا در آمریکا شدیداً وابسته به میزان تقاضای سوخت های بیو دیزل است. بیو دیزل یک نوع سوخت تجدیدپذیر و تجزیه پذیر است که از روغن گیاهی و یا چربی حیوانی به دست می آید. این سوخت را می توان با گازوئیل مخلوط و در خودروهای گازوئیل سوز به کار برد. نتیجه های مثبت به کار بردن بیو دیزل در کاهش آلودگی هوا، از سوی سازمان های معتبر جهانی تایید شده است. فراوری سالانه سویا در آمریکا طی سه فصل کشاورزی منتهی به سال های 2015-2014، بین 82.8 و 108 میلیون تن متغیر بوده است. کشت سویا در آمریکا، در ماه مه یا اوایل ژوئن شروع شده و در اواخر سپتامبر تا اوایل اکتبر برداشت می گردد.
منبع: کجارو / worldatlas.com