آنچه ضروری است درباره آدامس بدانید

به گزارش عینک آفتابی، در خصوص آدامس بدانید که، جویدن آدامس منحصر به انسان های امروزی نبوده است، به طوری که قدیمی ترین تکه آدامس کشف شده، متعلق به 9000 سال قبل می باشد. نخستین آدامس های تجاری در سال 1850 به بازار عرضه گشت. در ادامه بیشتر با این کوچولوی خوشمزه ونحوه هضم آن آشنا می شوید.

آنچه ضروری است درباره آدامس بدانید خیلی از افراد عادت دارند بعد از خوردن غذا یا به محض اینکه حس می نمایند دهان شان بوی بد می دهد سراغ آدامس می فرایند. این گروه تنها خاصیت آدامس را در خوشبو کردن دهان شان می دانند. حتما بعضی از شما هم با خودتان می گویید آدامس که نه خاصیت دارد و نه ضرری به بدن می رساند، پس چرا باید فک تان را برای چنین چیزی خسته کنید!

اما دقیقا اشتباه تان اینجاست که نمی دانید این خوراکی به ظاهر بی خاصیت می تواند در موارد زیادی مفید باشد که ازجمله آنها می توان به تقویت حافظه کوتاه و البته بلندمدت، یاری به ترک سیگار و بالا بردن بازده فرد اشاره نمود. حالا همه اینها به کنار، جویدن آدامس حتی می تواند زیبایی شما را تحت تاثیر قرار دهد. البته مراقب باشید حالا که این را شنیدید در جویدن آن زیاده روی نکنید چون حتما می دانید که هرچیزی زیادش هم خوب نیست.1

چند نکته جالب درباره آدامسسالانه در حدود 500 هزار تن آدامس در سراسر دنیا جویده میگردد.

90 درصد کل آدامس های دنیا به وسیله شرکت آمریکایی wrigley فراوری میگردد.

کشور ترکیه بالاترین تعداد شرکتهای فراوری نماینده آدامس در دنیا را به خود اختصاص داده است، با 60 شرکت فراوری نماینده آدامس.

رکورد بزرگترین آدامس باد شده به قطر 58 سانتی متر متعلق به خانمی از اهل کالیفرنیا میباشد.

بلعیدن آدامس مشکل خاصی برای انسان ایجاد نمی نماید، چراکه مانند ذرت بو داده از سیستم گوارش بطور دست نخورده عبور نموده و خارج میگردد.

بجای ماندن آدامس جویده شده در صحنه جرم میتواند به شناسایی مجرم یاری کند. (با آنالیز اثر دندانها بروی آدامس)

برای جلوگیری از ریزش اشک هنگام پوست کندن پیاز آدامس بجوید.

مواد تشکیل دهنده آدامسپایه و اساس آدامس(30%): بخشی از آدامس است که هنگام جویدن حل نمی گردد. صمغ های طبیعی(chicle-mastic-spruce-balata)، لاتکس ها(leche-jelutong-nispero)، پلاستیک ها (پلی اتیلن، پلی وینیل استات، استئاریک اسید)، پارافین جامد و یا موم زنبور عسل.

شیرین نماینده ها(59%): شکر و دکستروز در آدامسهای معمولی و در آدامس های بدون قند سوربیتول(sorbitol)، زایلیتول(xylitol)، ایزومالت(isomalt)، مالتیدول(maltidol) مصرف میگردد که هم شیرین نماینده هستند و هم حجم دهنده.

شیرین نماینده های قوی(0.5%): نظیر آسپارتام (aspartame) و پتاسیم اسسولفام(acesulfame -k) که از قدرت شیرین نمایندگی بسیار بالایی برخورد بوده و به عنوان طعم دهنده و افزایش ماندگاری طعم کلی به آدامس افزوده میگردند.

نرم نماینده ها(2%): گلیسیرین، لسیتین، سوربیتول مایع، شیره مالیتول که به آدامس بافت و نرمی می بخشند.

شیره ذرت(10%): به عنوان نگهدارنده و جاذب رطوبت و برای حفظ تازگی به آدامس افزوده می گردد.

طعم دهنده ها(4%): نعناع(mint)(peppermint-spearmint-menthol)، دارچین(cinnamon)، اکالیپتوس(eucalyptus)، شیرین بیان(liquorice)، انواع میوه ها (لیمو، توت فرنگی، آنانس، سیب، مرکبات، هندوانه، انبه، زنجبیل) و طعم کولا.

اجزاء فعال(5%): این اجزاء به عنوان سفید نماینده و تمیز نماینده دندانها،خوش بو نماینده دهان و تنفس، و بهبود سلامتی دندانها به آدامس افزوده میگردند. کاربامید(carbamide) به عنوان خنثی نماینده اسیدهای پلاک دندان ها و جلوگیری از پوسیدگی آنها، جوش شیرین(baking soda) و کربنات کلسیم (calcium carbonate) به عنوان سفید نماینده، استات روی(zinc acetate) و چای سبز(green tea) به عنوان خوشبو نماینده تنفس و برطرف بوهای بد دهان به آدامس اضافه میگردند. ویتامین ها، کلسیم، فلوراید و روی از دیگر مواد فعالی میباشند که ممکن است به آدامس افزوده گردد.

رنگ های غذایی و خوراکی.

آدامس های ویژهآدامس نیکوتین دار(nicotin gum): حاوی نیکوتین بوده و علایم محرومیت از نیکوتین و هوس کشیدن سیگار، درافرادی که مایل به ترک سیگار میباشند را کاهش میدهد.

آدامس بادکنکی(bubblegum): از رنگ صورتی و از صمغ بیشتری برخودار بوده و خاصیت ارتجاعی بیشتری دارند. حجم شان نیز نسبت به آدامس های معمولی بیشتر میباشد.

آدامس های حاوی ویتامین ها که مخصوص بچه ها تهیه میگردد.2

فواید جویدن آدامس برای سلامتی

ضدچروک خوراکییکی از خواص زیبایی جویدن آدامس این است که چروک صورت را باز می نماید و دیرتر به این عارضه دچار می شوید. شاید به نظرتان عجیب بیاید اما جویدن آدامس باعث حرکت ماهیچه های از صورت می گردد که در حالت عادی بی حرکت هستند و فقط موقع غذا خوردن تکان می خورند. حالا نکته احتیاطی در این مورد آن است که مثل هر ماهیچه دیگری، اگر از ماهیچه های صورت هم زیاد کار بکشید فرسوده می شوند و حتی ممکن است از کار بیفتند و باعث زیاد شدن چروک ها شوند، بنابراین هیچ وقت نباید فراموش کنید که بین جویدن گاه و بیگاه آدامس و جویدن دائم آن تفاوت زیادی وجود دارد.

سفید نماینده طبیعیاین روزها به بسیاری از افرادی که عادت به جویدن آدامس دارند توصیه می گردد برای حفظ سلامت دندان ها از انواع بدون قند استفاده نمایند. حتما این را تجربه نموده اید که حین جویدن آدامس ترشحات بزاق تان زیادتر می گردد، همین موضوع باعث می گردد پلاک های مخرب با خاصیت اسیدی کم اثر شوند. براساس یک مطالعه علمی آدامس علاوه بر موارد زیبایی که اشاره شده می تواند محافظ خوبی برای دندان ها باشد و حتی از پوسیدگی آن جلوگیری کند.

آنالیز های زیادی روی تاثیر آدامس و سلامت دندان ها صورت گرفته است. اگر دسترسی به مسواک ندارید، می توانید با جویدن آدامس بعد از غذا یا میان وعده های شیرینی مانند شکلات و بیسکویت، اثر اسیدی پلاک های ایجاد شده را کم کنید. البته در کنار خواص آدامس در حفظ سلامت دهان و دندان نمی توان تاثیر مهم آن در خوشبو کردن دهان را نادیده گرفت.1

تاثیر آدامس بر مغز انسانیکی دیگر از خواص آدامس جویدن، این است که باعث افزایش تمرکز و هوشیاری می گردد. جویدن آدامس خستگی ناشی از کار را برطرف نموده و به تمرکز بیشتر فکر و کم شدن استرس یاری می کند. ثابت شده است جویدن آدامس، قسمتی از مغز به نام هیپوتالاموس را تحریک نموده و سبب آزادسازی هورمونی می گردد که بر بیداری و هوشیاری موثر است. بعلاوه جویدن آدامس به تقویت حافظه و افزایش توان یادگیری و ضریب هوشی یاری می کند. افرادی که آدامس می جوند، بهتر اسامی را به خاطر می آورند و حافظه قوی تری دارند. آدامس جویدن بر افزایش ضربان قلب تاثیر داشته و جریان خون را افزایش می دهد، از این رو مغز اکسیژن بیشتری دریافت می کند و این سبب افزایش ادراک و شناخت در انسان می گردد. آدامس های انرژی زا (حاوی کافئین) در هوشیار نگه داشتن فکر و بیدار ماندن موثر هستند.

تاثیر آدامس بر هضم غذاجویدن آدامس ترشح بزاق دهان را افزایش می دهد. افزایش بزاق با خنثی سازی اسید معده، باعث کاهش رفلاکس شده و سوزش سر دل را نیز کاهش می دهد. علاوه بر این، هضم غذا به واسطه تحریک معده تسهیل شده و از بازگشت اسید معده یا بازگشت غذا به دهان جلوگیری می کند. در صورتی که در فراوری آدامس های نعناعی از نعناع طبیعی استفاده شده باشد، خاصیت ضد نفخ بودن نعناع هم به فواید آدامس افزوده می گردد.

تاثیر آدامس بر دندان هاعموم مردم بر این باورند که جویدن آدامس برای سلامت دندان ها مضر است. اما با این وجود بعضی از دندان پزشکان به مردم توصیه می نمایند بعد از غذا، آدامس های بدون قند بجوند. زیرا جویدن آدامس سبب فراوری بزاق شده و باکتری های درون دهان را از بین می برد. بعلاوه بزاق دهان کربنات هیدروژن دارند که به خنثی کردن باکتری های دندانی یا همان پلاک ها یاری می کند. به همین علت است که در بیشتر خمیردندان ها از کربنات هیدروژن استفاده می نمایند.3

آدامست را قورت نده!به بچه ها خود آموزش دهید که با دهان بسته آدامس جویده و طی جویدن، آدامس را از داخل دهان بیرون نکشند و آن را قورت ندهند.

بسیاری از بچه ها پس از اتمام طعم شیرین و اسانس میوه ای آدامس، آن را قورت داده و موجب نگرانی والدین خود می شوند اما باید بدانید برخلاف باور عمومی بلعیدن آدامس باعث چسبندگی معده و روده و عدم دفع نمی گردد.

صمغ آدامس یک ترکیب غیرقابل هضمی است که از دستگاه گوارش بدون هیچگونه تغییری عبور نموده و در نهایت پس از چند روز دفع می گردد البته در بچه های که به طور همزمان چندین آدامس را بلعیده باشند احتمال انسداد دستگاه گوارش وجود دارد.4

پی نوشت:

1.www.bartarinha.ir

2.www.beytoote.com

3.www.mizanonline.com

4.www.mashreghnews.ir

منبع: راسخون

به "آنچه ضروری است درباره آدامس بدانید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آنچه ضروری است درباره آدامس بدانید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید