انواع قهوه اسپرسو ، معرفی کامل 15 نوع مختلف

به گزارش عینک آفتابی، اگر عاشق نوشیدنی های بر پایه قهوه باشید، احتمالا به نظرتان همین حالا با انواع قهوه و اسپرسو که در کافه ها پیدا می شوند آشنایی دارید. اما حقیقت این است که حداقل چند ده نوشیدنی بر پایه اسپرسو داریم که مردم نقاط مختلف دنیا از آن ها لذت می برند و نام حداقل بعضی از آن ها به گوش تان آشنا نخواهد بود. در ادامه این مقاله شما را با 15 نوع نوشیدنی بر پایه اسپرسو آشنا می کنیم تا عادت های قبلی خود را بشکنید و به جای همان لاته ها و کاپوچینو های همیشگی، چیزی تازه بنوشید.

انواع قهوه اسپرسو ، معرفی کامل 15 نوع مختلف

قهوه اسپرسو چیست و از کجا آمده است؟

برای تهیه یک شات قهوه اسپرسو، آب داغ را با فشار زیاد از میان قهوه کاملا آسیاب شده عبور می دهند. نتیجه کار هم یک نوشیدنی بسیار غلیظ، تیره و آکنده از عطر و طعم است. هر شات اسپرسو تنها 30 میلی لیتر است، اما حدود 64 میلی گرم کافئین دارد. این یعنی نوشیدنی اسپرسو بسیار غلیظ تر از سایر نوشیدنی ها مانند قهوه دمی است که در هر 30 میلی لیتر، 12.5 میلی گرم کافئین به همراه می آورد.

اسپرسو را معمولا در فنجان های کوچکی به نام دمیتاس سرو می نمایند که می تواند بین 30 تا 120 میلی لیتر نوشیدنی در خود جای دهد. ناگفته نماند که تعداد بسیار زیادی از نوشیدنی هایی که در کافه ها پیدا می کنید، بر پایه اسپرسو تهیه می شوند، از جمله انواع کاپوچینوها، لاته ها و آمریکانوها.

اگر این برایتان سوال شده که تاریخچه انواع قهوه اسپرسو به چه زمانی بازمی گردد، باید گفت که طی سده 19 میلادی، کافی شاپ های اروپایی به محبوبیت زیادی رسیده بودند. در واقع مردم کافی شاپ ها را برترین جای ممکن برای گذران وقت یا برگزاری دیدارهای مهم به حساب می آوردند.

اما مشکل این بود که دم آوردن قهوه زمان می برد. از سوی دیگر، به خاطر اینکه تنها امکان خیساندن و جوشاندن قهوه وجود داشت، تنوع کمی از نوشیدنی ها در اختیار مشتریان قرار می گرفت. پس برای اینکه بتوان به مشتری های بیشتری خدمت رسانی کرد، احتیاج به فرایندی سریع تر احساس می شد.

نخستین دستگاه های اسپرسوساز از فشار بخار برای دم آوردن قهوه سیاه معمولی با سرعت بالاتر استفاده می کردند، اما بخار آب فشار آنقدرها زیادی فراوری نمی نماید. اینجا بود که آشیل گاجا، صاحب کافه ای مشهور در ایتالیا، دست به اختراعی مهم زد: او اهرمی به دستگاه اسپرسوساز اضافه نمود که به باریستا اجازه می داد فشار را بالا ببرد و به فشار 8 بار (که این روزها کمینه فشار لازم برای چنین دستگاهی به شمار میرود) دست پیدا کند.

با اختراع این دستگاه، طرز تهیه اسپرسو و همینطور عادات عاشقان قهوه به کلی عوض شد. اسپرسو در ضمن محبوبیتی بی نظیر در ایتالیا پیدا کرد، زیرا می شد این نوشیدنی را به صورت ایستاده میل کرد و دیگر اجباری به پرداخت مالیات در کافه های نشستنی نبود.

انواع قهوه اسپرسو

حالا که به خوبی می دانیم تاریخچه اسپرسو به چه زمانی بازمی گردد و چطور تهیه می گردد، ضروری است انواع قهوه اسپرسو را هم بشناسیم.

در ادامه با 15 نوع نوشیدنی بر پایه اسپرسوی مختلف آشنا می شوید.

1. اسپرسو ساده

اسپرسو (Espresso) نوشیدنی غلیظی است که با عبور دادن آب بسیار داغ و پرفشار از میان دانه ها و پودر قهوه دارک رست به دست می آید. این فرایند دم آوردن متفاوت باعث می گردد اسپرسو عطر و طعم قوی تر و تلخی بیشتر نسبت به قهوه دمی داشته باشد. استخراج هر شات اسپرسو حدودا 25 تا 30 ثانیه زمان می برد.

2. ریسترتو

ریسترتو (Ristretto) هم نوشیدنی دیگری است که با یک شات اسپرسو تهیه می گردد، اما آب کمتری نسبت به یک شات معمولی دارد و بنابراین باید منتظر غلظت حتی بیشتر و طعم حتی قوی تر باشید. اصلی ترین تفاوت ریسترتو با اسپرسو این است که ترکیبات کمتری از درون دانه های قهوه آزاد می شوند و بنابراین طعمی شیرین تر را احساس خواهید کرد.

3. لانگو

لانگو (Lungo) یکی از انواع قهوه اسپرسو ایتالیایی است که با مقادیر بیشتری از آب گرم تهیه می گردد. برای تهیه این نوشیدنی، زمان بیشتری به فرایند استخراج قهوه اختصاص می دهند و بنابراین کافئین بیشتری هم وارد نوشیدنی خواهد شد. در مجموع لانگو به درد افرادی می خورد که یک نوشیدنی قوی تر اما خوش خوراک تر می خواهند. به خاطر کافئین زیاد و طعم قوی اش، لانگو را معمولا صبح ها می نوشند.

4. دوپیو

دوپیو (Doppio) هم نوشیدنی دیگری است که با دو شات اسپرسو تهیه می گردد. با توجه به استفاده از دو برابر قهوه بیشتر، این نوشیدنی غلیظ تر است و تلخی اندک بیشتری هم نسبت به اسپرسو عادی دارد. حتی لایه خامه ای روی نوشیدنی هم در دوپیو تیره تر است.

5. آمریکانو

آمریکانو (Americano) با ترکیب آب جوش و اسپرسو تهیه می گردد، اما به دلخواه می گردد یک شات خامه یا شیر هم به آن اضافه نمود. این نوشیدنی را مهاجران ایتالیایی که اوایل سده 20 میلادی به آمریکا رفته بودند اختراع کردند. نتیجه ترکیب آب جوش و اسپرسو، نوشیدنی خوش خوراک تری است که طعمی منحصر به فرد و باب میل آمریکایی ها و بعضی اروپایی ها دارد.

6. رد آی

رد آی (Red Eye) با انواع قهوه اسپرسو که تا حالا آنالیز کردیم فرق دارد و با ترکیب یک شات اسپرسو و مقادیر زیادی قهوه دمی به دست می آید. بنابراین داریم راجع به یکی از قوی ترین نوشیدنی هایی صحبت می کنیم که می توان در دنیا قهوه پیدا کرد. اگرچه استفاده از یک شات اسپرسو رایج تر است، اما امکان استفاده از دو شات (Black Eye) و حتی سه شات (Dripped Eye) هم وجود دارد.

7. ماکیاتو

ماکیاتو (Macchiato) این روزها در کافی شاپ ها و کافه های سراسر دنیا محبوبیت زیادی دارد. برای تهیه این نوشیدنی ضروری است یک یا دو شات اسپرسو را با مقادیر کمی از شیر بخاردیده ترکیب کنید و میزانی کف شیر هم روی سطح آن بریزید. ماکیاتو طعمی قوی و چند لایه دارد و از یک سو تلخی قهوه و از سوی دیگر، شیرینی ملایم شیر گرم را زیر زبان می آورد.

8. لاته

وقتی صحبت از محبوبیت باشد، لاته (Latte) بدون هیچ تردید در جمع محبوب ترین نوشیدنی های بر پایه اسپرسو قرار می گیرد. برای تهیه لاته ضروری است شات های اسپرسو را با شیر بخاردیده ترکیب کنید و کف شیر جوشیده شده را روی آن بریزید. این نوشیدنی خوشمزه را معمولا در لیوان هایی بلندقامت تر از سایر نوشیدنی های بر پایه اسپرسو سرو می نمایند تا لایه های مختلف مایع و کف به خوبی دیده گردد. در ضمن بسته به اینکه چه دستوری را دنبال می کنید، قطر هر لایه می تواند متغیر باشد.

9. کاپوچینو

کاپوچینو (Cappuccino) را با استفاده از اسپرسو و شیر داغ تهیه می نمایند و روی آن هم لایه ای از کف شیر غلیظ می ریزند. این نوشیدنی که پیشینه اش به ایتالیای اوایل سده 1900 بازمی گردد، اگر به شکلی صحیح تهیه گردد طعمی قوی زیر زبان می آورد که با تلخی اسپرسو و شیرینی شیر متعادل شده است.

10. موکا

برای تهیه موکا (Mocha) ضروری است به ترکیب کردن اسپرسو، شیر بخاردیده و سیروپ شکلات مشغول شوید. در حال حاضر تعیین نیست که ریشه های این نوشیدنی دقیقا به کجا باز می گردد، اما پذیرفته شده ترین نظریه می گوید که طی دهه 1980 میلادی و در ایتالیا اختراع شده است. موکا به خاطر ترکیب قهوه، سیروپ شکلات و شیرینی شیر، طعمی بسیار منحصر به فرد پیدا می نماید و معمولا بافتی خامه ای دارد.

11. کورتادو

کورتادو (Cortado) یکی دیگر از انواع قهوه اسپرسو است که در اسپانیا اختراع شد و به محبوبیت رسید. برای تهیه این نوشیدنی ضروری است به مقادیری یکسان از اسپرسو و شیر بخاردیده بهره ببرید. در روش سنتی تهیه کورتادو، یک یا دو شات اسپرسو را مستقیما درون فنجان می ریزند و به همان میزان، شیر گرم و جوشیده اضافه می نمایند.

12. فلت وایت

فلت وایت (Flat White) از جدیدترین و البته جالب ترین نوشیدنی های این لیست است که بار دیگر با اسپرسو و شیر بخاردیده تهیه می گردد. فلت وایت لایه ای نازک از کف شیر دارد و در فنجان هایی کوچک تر سرو می گردد. در این نوشیدنی از نسبت ایده آل شیر، اسپرسو و شکر استفاده می گردد و طعم نهایی همان چیزی است که معمولا از کافی شاپ های زنجیره ای انتظارش را دارید. در افسانه ها آمده که یک باریستای استرالیایی به اشتباه این نوشیدنی را اختراع کرد.

13. گالو

گالو (Galão) یک نوشیدنی شیرین و خامه ای بسیار محبوب در پرتغال است که معمولا در لیوان هایی بلندقامت و با ترکیب اسپرسو، 2/3 لیوان شیر و شکر تهیه می گردد. در واقع این نوشیدنی ترکیب شیر داغ و اسپرسو است و از این بابت تفاوتی با کاپوچینو یا لاته ندارد. اما اصلی ترین تفاوت میان گالو و سایر نوشیدنی ها، نسبت شیر به اسپرسو است. در حالی که کاپوچینو و لاته از یک لایه کف شیر بهره می برند، گالو صرفا میزان بیشتری شیر دارد.

14. آفوگاتو

آفوگاتو (Affogato) بیشتر از اینکه یک نوشیدنی باشد، دسر است و برای تهیه آن یک شات اسپرسوی گرم را روی یک اسکوپ بستنی وانیلی یا جلاتو (معادل ایتالیایی بستنی) می ریزند. البته که اگر مایل بودید، می توانید اندکی خامه زده شده و پودر شکلات را هم به این خوراکی مجذوب کننده اضافه کنید. جالب است بدانید که عبارت آفوگاتو در ایتالیایی به معنی غرق کردن است.

15. اسپرسو کن پانا

این نوشیدنی از یک یا دو شات اسپرسو و کمی خامه زده شده تشکیل شده است. این تاپینگ ساده باعث می گردد تمام نوشیدنی بافتی سبک تر و خوش خوراک تر پیدا کند، اما طعم قوی و غالب اسپرسو از بین نمی رود. اسپرسو کن پانا (Espresso Con Panna) خیلی ساده به معنی اسپرسو با خامه است و معمولا را آن را بعد از غذا یا دسر می نوشند. در صورتی که مایل بودید، می توانید میزانی سیروپ هم روی خامه بریزید تا اندکی به شیرینی آن اضافه گردد.

جمع بندی و پاسخ به سوالات رایج راجع به انواع قهوه اسپرسو

حالا که با انواع قهوه اسپرسو آشنا شده ایم، زمان آن رسیده که جالب ترین موارد برای خودتان را امتحان کنید. کسی چه می داند؟ شاید متوجه شدید که قهوه رد آی دقیقا همان چیزی بوده که برای صبح های خود می خواسته اید یا گالو را به کاپوچینو ترجیح می دهید. پیشنهاد می کنیم دفعه بعدی که راه تان به یک کافی شاپ افتاد، یکی از نوشیدنی های این لیست که هیچوقت تست نکرده اید سفارش دهید.

به دو شات اسپرسو چه می گویند؟

در دنیا نوشیدنی های بر پایه قهوه، دو شات اسپرسو نامی به خصوص دارد و به آن دوپیو می گویند که معادل ایتالیایی Double یا دوگانه است.

کدام یک از انواع قهوه اسپرسو محبوبیت بیشتری دارد؟

محبوب ترین نوشیدنی بر پایه اسپرسو، لاته است. برای تهیه این نوشیدنی کافی است یک یا دو شات اسپرسو را با دو برابر شیر بخاردیده ترکیب کنید و لایه ای نازک از کف شیر را روی آن بریزید.

آیا ریسترتو از اسپرسو معمولی قوی تر است؟

بله، ریسترتو هم عطر و طعمی قوی تر از یک شات اسپرسو دارد و هم به ازای هر شات، کافئین بسیار بیشتری وارد بدن تان می نماید.

تفاوت لانگو و اسپرسو چیست؟

لانگو نوعی از اسپرسو است که با سه برابر آب داغ بیشتر نسبت به اسپرسو تهیه می گردد. نه تنها میزان آب بیشتر است، بلکه فرایند استخراج هم بیشتر زمان می برد و در نهایت باید منتظر قهوه ای ضعیف تر از اسپرسو باشید. بنابراین داریم راجع به نوشیدنی منحصر به فردی صحبت می کنیم که جایی میان اسپرسو و آمریکانو قرار می گیرد.

منبع: کتاب کاله

به "انواع قهوه اسپرسو ، معرفی کامل 15 نوع مختلف" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انواع قهوه اسپرسو ، معرفی کامل 15 نوع مختلف"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید